İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi Kariyer Merkezi ve Mezunlarla İlişkiler

Kariyer Tavsiyeleri

Amerikan Yoğurt Sektörünü altüst eden girişimci: Hamdi Ulukaya

Kendimi bildim bileli yoğurdu severim. Çocukken annemin mandıramızda kendi elleriyle yaptığı kıvamlı yoğurdu yiyerek büyüdüm. 1994’te ABD’ye taşındığımda buradaki yoğurtları iğrenç buldum. Hepsi hem çok şekerli hem de vıcık vıcıktı. Bu yüzden canım yoğurt çektiğinde genellikle evimde kendim yapıyordum. Dolayısıyla Mart 2005’te gereksiz mailler kutuma bakarken tam donanımlı bir yoğurt fabrikasının satılık olduğuna dair bir reklam görünce meraklandım. Fabrika, bundan birkaç yıl öncesinde New York’un kuzeyine kurduğum Euphrates adlı peynir şirketinin yaklaşık 100 km batısında yer alıyordu. 2005’te Euphrates’in 40’tan az personeli ve yılda 2 milyon dolarlık cirosu vardı. Bu haliyle zar zor ayakta duruyordu. Mevcuttaki 55 çalışanı fabrikayı kapatmaya hazırlanıyordu. İçeride çok sayıda ekipman vardı ama her şey eskiydi. İşin en iyi yanı ise fabrikanın satış fiyatının 1 milyon doların altında olmasıydı. Öyle ki bazı makinelerin yenilerini alacak olsam bile bundan daha fazlaya mal olurdu.

Eve dönüş yolunda aynı zamanda yatırım danışmanım olan avukatımı aradım ve fabrikayı satın almak istediğimi söyledim. O da bunun korkunç bir fikir olduğunu söyledi. Bu konuda üç tane iyi argümanı vardı; Birincisi fabrikayı “olduğu gibi” alıyordum, ne kadar iyi çalışacağı hakkında hiçbir fikrim yoktu. İkincisi Kraft çok başarılı bir şirketti ve böyle bir tesisten ve yoğurt sektöründen çekiliyorsa ortada belki de ortada benim bilmediğim şeyler vardı. Sonuncu ve en güçlü argümanı ise bu kadar parayı nasıl temin edeceğimdi. Bu noktada haklıydı; çünkü elimde böyle bir alışverişi gerçekleştirebilecek para yoktu.

Sonrasında fabrikayı almak için borç alabileceğim ortaya çıktı ve Chobani pazara girdikten sonra da bankalardan kredi almaya devam ettim ve satışlardan elde ettiğim kârla yeniden yatırım yaptım. İşin bu kısmını bilhassa vurgulamak istiyorum. Risk sermayedarları, özel sermaye şirketleri, stratejik ortaklar ve potansiyel alıcılar faaliyete geçtiğimiz günden beri bize maddi destek teklifleri yaptılar ancak biz hepsini reddettik, bu sayede de şirket, dış yatırımcılara bel bağlamadan büyümeyi başardı. Bugün Chobani 1 milyar dolarlık bir işletme ve ben bu işletmenin tek sahibiyim. Bu sayede de şirketi istediğim şekilde yönetebiliyor ve dışardan hiçbir baskı olmadan geleceğine yön verebiliyorum.

Birçok girişimci bir işi büyütmenin risk sermayedarları veya öz sermaye yatırımcıları olmadan imkânsız olduğunu düşünüyor. Fakat bu bakış açısı doğru değil. Çünkü ben 10 yıldan kısa bir süre içinde bir şirketi sıfırdan başlayıp 1 milyar dolarlık değere ulaştırabildiysem bunu diğer işletmeler de yapabilir.”

Kaynakça: https://www.yeniisfikirleri.net/turk-girisimci-hamdi-ulukaya-hikayesi

Mark Cuban: Dinleyici olun

Eski bir akıl hocası, Mark Cuban’a en önemli becerinin dinlemek olduğunu öğretmiş. Her toplantının başında, dinlediğini deftere yazmasını ve toplantı boyunca bunları bir hatırlatma olarak kullanabileceğini anlattı. Dinlemek derken, o sadece sessiz olmayı kasdetmiyordu, konuşmasının sona ermesini beklemekten bahsediyordu. O, gerçekten diğer insanların ne söylediklerine odaklanmanı söylüyor.

Pat Wadors: Bir başlık üzerine iş tecrübesi seç

Pat Wadors, LinkedIn küresel yetenek organizasyonunun kıdemli başkan yardımcısı, önemli bir tavsiyede bulunuyor.

“Kariyerine başlamak, herkes için her kariyer evresi için iyi bir şeydir. Yanal hareket alacaksın. Endüstri değiştireceksin. Aradığın başlık değilse, bu bir tecrübe ve beceridir. Bir başlık üzerine sabitlenme ya da marjinal gelişmeler üzerine.”

Amit Singh: Yükselmek için bir yana doğru git

6 yıl önce, Amit Singh Oracle’den ayrıldı ve Google’ın yeni işine yardım etmek için, zamanında ispatlanmamış bir iş olan Google Apps’te çalıştı. Zamanında riskli bir hareket gibi hissetmiş ve bu işi yapmak için ailesini Boston’dan Bay Area’ya taşımak zorunda kalmış.

Geriye bakınca, iyi bir tavsiye öğrendiğini bize anlattı.”Şu andayken risk alın. Bunun benim için küçük bir şans olduğunu hissedebilirdim fakat öyle hissetmedim. Oracle’de iyi bir kariyere sahiptim, bu yüzden bunu değiştirmek büyük bir şeydi.”

Öğrendiğim şu oldu: ” Bazen büyük şeyler almak için yana doğru bir hareket daha yapmak zorundasın, doğru olduğu hemen belli olmayabilir.”

Eren Bali: 6 ay boyunca 57 farklı yatırımcıdan red cevabı aldım

Anne ve babası öğretmen olan Eren BALİ Malatya’da dünyaya geldi. İlkokulu küçük bir köy okulunda birleştirilmiş sınıfta okuduktan sonra Malatya Fen Lisesi’ni kazandı. Lisede girmiş olduğu Uluslararası Matematik Olimpiyatlarında derece yaptığı için MİT ve Harvard gibi dünyaca ünlü üniversitelerden teklif aldı. Ancak üniversite tercihini, ODTÜ’de okuyan ablasının da etkisiyle ODTÜ Bilgisayar Mühendisliğinden yana kullandı. Bilgisayar ve internetle ilk tanışması da ablası üniversiteye ilk gittiğinde eve almış olduğu bilgisayar sayesinde olmuştu. ODTÜ’deyken ortaokuldan arkadaşı Oktay ÇAĞLAR ile birlikte proje halindeki binaların 3 boyutlu maketini gösteren guncelbasin.com adlı internet sitesini kurdular. Bu fikir pek tutmasa da Udemy’e kadar uzanan girişimcilik macerasının ilk adımı atılmış oldu. Sonrasında ise yurtdışından genç girişimcilere eğitim vermek için yurtdışından ODTÜ Teknokent’e gelen eğitmenlere reddedemeyecekleri bir teklif sundular. İki girişimci bu eğitimleri online ortama taşımayı ve eğitimlere geliştirdikleri uygulama üzerinden devam etmeyi teklif etti. Kabul gören teklif sonrasında geliştirilen uygulama ile iki girişimci online eğitim sektöründeki hedeflerine bir adım daha yaklaştılar. Ertesi sene ikili, her şeyi geride bırakıp Silikon Vadisi’ne hayallerindeki online eğitim platformunu yaratmak için gitmeye karar verdiler. Elbette süreç pek kolay olmadı. Çalışma izni alınmasından, beş parasız geçen günlere ve uykusuz kalınan gecelere kadar birçok zorluk ikilinin yakasını rahat bırakmadı. Örneğin, Silikon Vadisi’nde hayallerindeki projeye rahatlıkla fon bulacaklarını düşünmüşlerdi ancak tam 6 ay boyunca 57 farklı yatırımcıdan red cevabı aldılar. Yatırımcılar sertifika alınamayan eğitimlerin tercih edilmeyeceğini düşünürken Eren Bali ise sertifika söz konusu olduğunda asıl hedefleri olan eğitim sürekliliğinin sağlanmasında sorun yaşayacaklarını düşünüyordu. Onlara göre bir defa sertifika alan öğrenci tekrar eğitim almakta isteksiz olacaktı. Sonunda bu öngörülerine inanan Dave McClure isimli melek yatırımcı sayesinde 1 milyon dolar fon toplamayı başardılar ve böylece Udemy’nin filizlenip bugüne ulaşması için can suyunu vermiş oldular. Günümüzde Udemy, dünyadaki online eğitim sektörünün parmakla gösterilen girişimleri arasında yer alıyor.

Prof. Dr. Aziz Sancar: Başarı ancak çalışmakla olur

“Bir şeyler söylemekle hiçbir şey olmuyor; çalışmak gerek, çaba sarf etmek gerek. Sadece çok çalışarak başarı elde edebilirsiniz. Çabayla elde edilen başarıyı kimse inkâr edemez. İster Amerika ister Avrupa isterse de dünyanın herhangi bir yeri olsun, kimse çalışkan insanın karşısında duramaz. Ben öğrenciyken günde 18 sat çalışırdım. Gazeteler yazmıştı, çok zaman gecelerimi laboratuvarda geçirdim. Çalışmak kendimize, ailemize, milletimize vatan, namus borcudur.”

Amy Wrzesniewski: En mutlu çalışanlar, işlerini derin anlamlı yapanlar

Yale okulu yönetim profesörü Amy, insanların işlerinde nasıl anlam buldukları hakkındaki çalışmasıyla bilinir. En mutlu çalışanlar, işlerini derin anlamlı yapar bunu “iş zaanatkarlığı” olarak söyler. Çalışanların kendi başlarına, iş günlerine anlamlı görevler eklemek için bir yol bulmalarıdır. Patrondan yeni bir proje ya da terfi beklemek yerine, kendilerine şunu sorarlar “Bu işi daha anlamlı hale getirmek için şuan ne yapabilirim?” İnsanlara yardım ettiğin zaman, günün bir parçasını bulmak gibi bir şey olur ya da en iyi, en sevdiğin yeteneğini kullanmayı bulmak olabilir. Önemli olan, sadece bu şeyleri yapmak ve işinizin bir parçası haline getirmek.

Steve Jobs: Yardım iste

Steve 12 yaşında bir çocukken, telefon aldı ve efsanevi teknoloji kurucusu Bill arayıp yedek bilgisayar parçaları için sordu. Hewlett ona heyecanla iş verdi. 1994’te bir röportajda şunu öğrendiğini söyledi:”İnsannların çoğu tecrübelere sahip değil çünkü, “sormuyorlar”.Bu yüzden başarının anahtarı çok basit: “Yardım istemek”.Yardım istediğimde bana yardım etmeyen biriyle hiç karşılaşmadım.

Sakıp Sabancı: 10 tavsiye

1. Sağlıklı olun.
2. Manevi güce inanın.
3. Birliğe önem verin.
4. Bilgili olun ve dil öğrenin.
5. Hedefinizi belirleyin.
6. İşinize sahip çıkın.
7. En iyi bilenle iş birliği yapın.
8. Çalışanlarınıza güven verin.
9. Kurumsallaşın.
10. Başarıyı paylaşmayı bilin.

Sheryl Sandberg: Korkunun seni durdurmasına izin verme

Facebook yöneticilerinden Sheryl iş hayatında birçok başarıya sahip. Google ve Facebook bir tarafa, Lean In feminist hareketini kurduğunda dünya çapında başarı elde etti. Birçok kariyer tavsiyesi verdi, fakat bu en iyisi: “Her şeyi yapabileceğine inan bu çok önemli özellikle kadınlar için. Kimsenin sana anlamlı profesyonel bir kariyere ve tatmin edici bir özel hayata sahip olamayacağını söylemesine izin verme. Birileri sana yapamayacağını söylediğinde yapabileceğini bil ve nasıl olacağına başla, kendine şunu sor. Eğer korkmasaydım neler yapabilirdim.”

Bize Mesaj Gönderin